The Diary of a Nose: A Year in the Life of a Parfumeur – Jean-Claude Ellena

jean-claude ellenaKuva: Vogue

Parfymööri Jean-Claude Ellenan itsensä kirjoittama The Diary of a Nose: A Year in the Life of a Parfumeur kertoo nimensä mukaisesti päiväkirjamaisesti Hermès’lle työskentelevän parfymöörin eli hajuvesisuunnittelijan, tai tuttavallisemmin “nenän”, elämästä vuoden ajalta.

Kansiteksti kuvaa teosta näin:

SMELL IS A WORD,
PERFUME IS A LITERATURE.

The French bestseller The Diary of a Nose is the story behind the creation of a perfume, from the head perfumer at Hermès. Perfume creation is an exclusive and secretive endeavour. What is day to day life like for a perfume-maker? How does the creation of a new scent begin? How do you capture the essence of a smell on the skin?

For one year, Jean-Claude Ellena kept a diary of his life as ‘parfumeur exclusif’ (‘le nez’ or ‘the nose’) for Hermès. Believing that creating a scent is like creating a work of art, and describing himself as a writer using ‘olfactory colours’, he explains how all of the five senses come into play when creating a perfume. He also reveals how inspiration can come from a market stall, a landscape, or even the movement of calligraphy, and concludes this charming, perceptive diary with recipes for natural fragrances, each made up of three synthetic ingredients, to create the illusion of smells like freesia, orange blossom, grapefruit, pear, chocolate, cashew and cotton candy.

This is the story of a quest to capture what is most elusive. Jean-Claude Ellena offer readers a rare insight into the secrets of his business, his art, and his life as one of the world’s most important and admired perfumers.

thediaryofanose1

Kirja oli paikoin todella mielenkiintoinen, etenkin kun oltiin itse asiassa eli tuoksuissa ja hajuvesien suunnittelun ja tekemisen parissa. Silti jäi sellainen fiilis, että Ellenan on vaikea kirjoittaa asiasta joka on häntä itseä niin lähellä. Vaikka kirja oli olevinaan päiväkirjamainen, niin siitä siltikin tietysti huomasi että se oli suurelle lukijakunnalle alunperinkin kirjoitettu. Ei itselle, omiksi muistiinpanoiksi tai pohdiskeluiksi. Ehkä juuri siitä syystä The Diary of a Nose tuntui tavallaan hieman keinotekoiselta, ja jopa hienostelevalta. Vai onko se vain kirjoittajan ranskalainen (englanniksi käännetty tosin) puheenparsi joka sen vaikutelman tuo, en osaa sanoa. Kirjan lopussa olikin sen mielenkiintoisin osuus. A summary of smells, jossa Jean-Claude Ellena avaa hieman mitä ainesosia tarvitaan erilaisten tuoksunuottien, kuten esimerkiksi ambran, kirsikan, jasmiinin tai erilaisten omenien luomiseen.

Odotin kirjalta hieman enemmän tuota kansitekstissä luvattua, kuin mitä se sitten todellisuudessa tarjosi. The Diary of a Nose oli paikoin niin tylsä, ettei sen lukeminen välillä oikein edennyt kun alkoi silmäluomet painamaan ja ajatukset harhailemaan. Kirja on hyvin, hyvin “Ellenamainen” kuten hänen tuoksunsakin. Tavallaan mielenkiintoisia, mutta sitten kuitenkin usein niin tekotaiteellisen läpikuultavia ja keinotekoisia (synteettisyys), ja tuntuu kuin niistä jäisi puuttumaan jotain. Ellena sanoo itse jättävänsä tarkoituksella tuoksuihinsa “aukkoja”, jotka jokainen voi itse oman mielikuvituksensa avulla täyttää. Sellainen fiilis jäi tästä kirjastakin. Kovasti ukolla olisi asiaa, mutta ei vain halua saada sitä sanotuksi vaan sen sijaan kiertelee ja kaartelee jonkun sivujuonteen ympärillä.

thediaryofanose2

Uskon että jonkun ulkopuolisen kirjoittamana The Diary of a Nose olisi voinut olla niin paljon parempi, mielenkiintoisempi ja mukaansatempaavampi! Ei sillä ettei Jean-Claude Ellena olisi hyvä kirjoittamaan, mutta itsestä ja omasta elämästä on niin kovin vaikea kirjoittaa hyvin. Ellenan arki, työ ja elämä on varmasti paljon kiinnostavampaa kuin tämä kirja antaa ymmärtää, ja kunnon haamukirjoittaja olisi saanut siitä taatusti paljon enemmän irti haastattelemalla kohdetta, ja seuraamalla hänen elämäänsä vaikkapa tuon vuoden ajan.

En kuitenkaan sano että kirja olisi huono, se ei vain oikein vastannut odotuksiani. Aion silti lukea tämän joskus myöhemmin vielä uudelleen, jos se sitten aukeaisi minulle paremmin. Ellenalta on ilmestynyt myös toinenkin kirja, Perfume: The Alchemy of Scent, jonka ajattelin tulevaisuudessa hankkia ja mielenkiinnolla odotan millainen se on. Olisiko siinä sitten enemmän sitä kaipaamaani parfymöörin arkea?

Advertisements

Leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s